Monday, December 3, 2012

The Mole / Krtecek




The Mole is probably the best known Czech animated cartoon character. Small or big, everybody knows him in the Czech Republic and not only there.
Only one year ago his author and animator Mr. Zdenek Miler died. To his anniversary I would like to say: Thank you for the adoradble stories about The Little Mole. Your work is immortal.
I grew up on The Little Mole and many other Czech animated cartoons. I love The Little Mole. I wanted my kids to know him too.
I painted The Mole on the walls of Niko's bedroom before he was born. Niki's aunt Sarka and grandma brought him lots of things with The Little Mole on it, even a stuffed one with his blue trousers.
Matysek loves him already too. Whenever he sees The Little Mole he smiles at him.
So you should turn on your TV or computer, find The Little Mole and watch it. It doesn't matter if you are not Czech. Everyone can watch it, even if you are Chinese or Brazilian.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Krtecek je asi nejznamejsi Ceska kreslena postavicka. V Cechach ho zna kazdy, maly i velky divak. A ne jenom v Cechach.
Uz to byl prave rok, co nas opustil jeho tvurce, ilustrator pan Zdenek Miler. K jeho prvnimu vyroci, bych chtela rici: Dekuji za krasne pohadky o Krteckovi. Vase dilo je vecne.
Ja jsem na Krteckovi vyrustala a take na mnoha dalsich kreslenych pohadkach z vecernicku. Krtecka mam moc rada. Take jsem chtela, aby Krtecka znaly i moje deti. Nez se Niko narodil, namalovala jsem mu Krtecka na zed v jeho pokoji. Potom mu jeho teta a babi privezli z Cech plno veci s Krteckem i samotneho Krtka s kalhotkami. Ted ma rad Krtecka uz i Matysek. Kdykoli ho vidi hned se na nej smeje.
Takze dnes si zapnete televizi nebo pocitac, najdete si Krtecka a kouknete se sami. A nevadi, ze nejste Cesi. Na Krtka muze koukat kazdy, i kdyz je Cinan nebo Brazilec.











No comments:

Post a Comment